beplantingsplan en plantenlijst

Een compleet tuinontwerp kan niet zonder een goed doordacht beplantingsplan. Het ontwerp bepaalt de indeling met verschillende onderdelen ofwel de hoofdstructuur: Waar komen terras, grasveld, overkapping, bomen en borders?

Een goed beplantingsplan zorgt voor de gewenste sfeer door combinaties van kleuren, vormen en verschillende bloeitijden.

Plantkeuze

Welke beplanting gekozen wordt hangt van vele factoren af zoals:

  • de grootte van de tuin
  • hoeveelheid zonuren
  • soort grond en vochtigheid
  • de wensen van de klant qua stijl, sfeer en kleuren
  • gewenste mate van onderhoud
  • de eigenschappen van de plant, er zijn veel variëteiten en die kunnen nogal verschillen qua kleur, grootte en bloeitijd.

Naast de keuze van de plant is de keuze van de leverancier van belang. Ik raad aan om de planten zelf uit te zoeken bij een goede kweker. Onderaan deze pagina vind je een lijst met een aantal goede kwekers. Op zo’n manier gaat de tuin al leven en verzeker je je van hoge kwaliteit planten waar je lang plezier van hebt.

Het beplantingsplan

Het beplantingsplan geeft de soort plant, de plaats en de hoeveelheid aan. Dit geldt voor bollen, een- of tweejarige planten, vaste planten, heesters en bomen. Er zijn vele manieren om een beplantingsplan te tekenen, bijvoorbeeld met de hand of met software.

Een recent voorbeeld vind je hieronder.

Beplantingsplan duifhuistuin

Plantenlijst

Als onafhankelijk tuinontwerper is de klant vrij om de aanleg geheel of gedeeltelijk zelf uit te voeren. Uiteraard kan ik aanbevelingen voor uitvoerders doen. Als onderdeel van het beplantingsplan lever ik altijd een plantenlijst aan. De plantenlijst geeft de botanische en Nederlandse naam, de bloeikleur en bloeitijd en het benodigde aantal van de planten. Deze lijst kan je gebruiken om zelf de planten te kopen maar is ook nuttig voor de hovenier als die de tuin aanlegt. Let er wel op dat de juiste plant en/of variëteit wordt besteld. Dat kan wel betekenen dat je soms bij verschillende leveranciers moet bestellen. Mocht er toch een alternatief nodig zijn let dan op de eigenschappen van de plant.

Beplantingsplan duifhuistuin

Kortom: het beplantingsplan is een essentieel onderdeel van een tuinontwerp. Ik besteed daarom veel tijd aan het maken van een op maat gemaakt plan. Dit garandeert vele jaren genieten in elk seizoen.

Een aantal links naar goede kwekerijen/tuincentra:

Tuincentrum Sterk in Gorinchem levert goede kwaliteit planten ook op bestelling.

De Hessenhof heel fijne biologische kwekerij (Ede)

Perk Bamboe kwekerij speciaal voor bamboe, siergrassen en bladplanten (Beesd)

Plantentuin Esveld (Boskoop)

Bamboe kwekerij Kimmei (Valkenswaard)

Kwekerij Bastin (Aalbeek)

Ga verder naar nieuwbouwtuin of tuinmetamorfose

logo 2021 nieuw